images | blog | Kansen en valkuilen op de Belgische markt

B2B segmentatie met persona’s

Geschreven door Marieke de Vries
Datum:  18 oktober 2022
 
Voor veel bedrijven is gepersonaliseerde communicatie op individueel niveau lastig te schalen. Hoe vind je kansrijke nieuwe leads en benader je potentiële klanten met een persoonlijke boodschap die voor hen relevant is? Met efficiënte segmentatie. 
 
Klantsegmentatie zorgt voor effectievere marketing. Door het plaatsen van klanten in specifieke (deel)segmenten wordt gerichtere en efficiëntere communicatie mogelijk. Dit maakt het vinden van nieuwe leads (bijvoorbeeld binnen de branche schoonheidsverzorging) makkelijker. Wij delen in vier stappen hoe je succesvol kunt segmenteren en personalisatie op schaal kunt uitvoeren. 

 

Stap 1: Leer je klant kennen
 

Bij klantsegmentatie is het goed om eerst je huidige klanten te analyseren. Voor de B2B markt betekent segmentatie dat je verschillende bedrijven in groepen plaatst. Je huidige klanten analyseren is het makkelijkst als je de meest waardevolle klanten als uitgangspunt neemt. Hiervoor doe je een profielanalyse. Achterhaal overeenkomende kenmerken van je bestaande klanten en kijk naar hun recente activiteiten. Om een zo specifiek mogelijke persona op te stellen heb je onder andere firmographic data nodig. Firmografic data verwijzen naar beschrijvende kenmerken om bedrijven te classificeren en te groeperen. Denk aan:

  • Branches
  • Organisatiegrootte
  • Informatie over bedrijfspand
  • Geografische ligging
  • Omzetindicatie
Stap 2: Creëer een klantprofiel met firmographic data
 

In een persona omschrijf je de ideale (fictieve) doelgroep of klant. Een persona is een gedetailleerd, semi-fictief profiel van een kopende of converterend personage. Je omschrijft dit personage op basis van gedrag en doelen. Op basis van je profielanalyse uit stap 1 stel je één of meerdere persona’s op. Het is verstandig om meerdere persona's te maken wanneer je verschillende producten aanbiedt waardoor je doelgroepen te veel uit elkaar liggen. 

Afbeelding A:  Voorbeeld klantprofiel
 
 
Stap 3: Data verrijking van specifieke doelgroepen
 
Wanneer je persona klaar is, kun je naar bedrijven te zoeken die hierop lijken. Dit doe je met een tool die data bevat met bedrijfsinformatie, zoals de selectietool van Ad Hoc Data. Vervolgens vergelijk je uitgebreide bedrijfsinformatie met kenmerken vanuit je persona. De bedrijven met de meeste overeenkomsten selecteer je voor je volgende marketingcampagne.
 

Staop 4: Gerichte campagnes met Key Account Marketing

Nu je je ideale accounts hebt geïdentificeerd en gesegmenteerd, kun je eenvoudig en snel gerichte en gepersonaliseerde campagnes implementeren. Start bijvoorbeeld met de marketingstrategie Key Account Marketing (KAM).

KAM richt op het opbouwen en onderhouden van langdurige relaties met de meest waardevolle focus-doelgroep(en). Bedrijfsdata helpt je bij het identificeren en benaderen van deze specifieke doelgroepen. In deze blog lees je hoe je een erachter komt binnen welke branche(s) je de meeste klanten kan binnenhalen om zo een succesvolle KAM-campagne op te zetten.

Meer weten over data driven B2B-segmentatie en targeting?

Wil je meer weten over hoe je meer conversies uit je marketing campagnes haalt met behulp van data? Neem dan direct contact op via 070 - 24 00 862 of mail naar [email protected]

Meer blogs lezen? Bekijk ons overzicht.
 
 

 

Loading...