Het verschil tussen B2C en B2B marketing

Met de categorie: Marketing, Sales en de tags:, ,

B2B B2C

Op het eerste gezicht lijken B2C en B2B marketing veel op elkaar. Er zijn ook veel overeenkomsten tussen beide, maar er zijn wel degelijk verschillen. Kenmerkend voor B2B is de doelgroep. B2B mikt op bedrijven en in bedrijven worden beslissingen door meerdere personen gemaakt. B2B marketeers moeten dus inspelen op groepen die potentiële klanten kunnen zijn. Dit betekent dat B2B marketing meerdere kenmerken en raakvlakken moet benadrukken in de marketing strategie. Het sales proces moet afgestemd worden op het overtuigen van de groep in plaats van de persoon.

B2B en B2C marketing op internet

B2B ondernemers zoeken zo’n 6,5 uur per dag via internet naar leveranciers. B2B marketeers moeten dus gevonden kunnen worden via het net. De website is van doorslaggevend belang voor een goede B2B marketing strategie. De betekenis van social media wordt daarbij steeds meer erkend. B2C marketing is gericht op individuen en in die zin dus eenvoudiger.

Het salesproces

Voor B2B bedrijven verschilt het salesproces met dat van B2C bedrijven in die zin dat er doorgaans veel meer investeringen nodig zijn in een verkoop, omdat relaties opgebouwd moeten worden tussen bedrijven. Vooral als het gaat om grote orders. Ook met consumenten wordt steeds vaker een relatie opgebouwd. Maar merktrouw lijkt toch af te nemen. Met alle informatie op het web is het dan ook zeer makkelijk uit te zoeken welk product waar het goedkoopste of het beste is. Steeds meer consumenten gebruiken eWOM (elektronische mond tot mond reclame) om aankopen te doen. De consument wordt daardoor ook steeds kritischer.

Investeren

B2B bedrijven moeten vaak meer investeren om resultaat te behalen. Hoewel er tegenwoordig ook platformen zijn voor de beoordeling van B2B bedrijven, is een goede salesafdeling met accountmanagers die naar afspraken rijden ook nog steeds nodig. Voor B2B is daarmee de samenwerking tussen marketing- en sales-afdelingen van groot belang.

Contentmarketing

B2B bedrijven spitsten hun contentmarketing toe op verschillende personen en gebruiken daarbij veel verschillende kanalen. Leadgeneratie en -monitoring is veel ingewikkelder dan voor B2C marketing. Daar zit dan ook het essentiële verschil tussen beide. De wisselwerking tussen marketing en sales afdelingen is veel diepgaander.

H2H marketing

Tegenwoordig hoor je deze term steeds vaker: H2H, Human to Human. Hoewel er, zoals hier boven beschreven, nog zeker verschillen zitten in de manier van zaken doen, gaat het wel altijd om menselijk contact. Het gaat dus uiteindelijk allemaal over het overtuigen van mensen (potentiële klanten). Wil je meer weten over hoe je iemand kunt overtuigen? Lees onze blog ’6 technieken om jouw klant te overtuigen’ dan eens!

Meer blogs lezen? Bekijk ons overzicht!

Deel het artikel:

« Terug naar het nieuwsoverzicht

https://www.adhocdata.nl/weblog/wp-admin/admin-ajax.php
https://www.adhocdata.nl/weblog/wp-content/themes/trendpress