Klantenservice Tips Telefoon

De beste klantenservice; 7 tips!

Nieuwe klanten vinden; daar kunnen wij wel bij helpen. Het is echter jouw taak om je klanten tevreden te houden. En dat is niet altijd even makkelijk! Uit onderzoek blijkt dat een negatieve ervaring met een bedrijf acht keer sneller wordt doorverteld dan een positieve ervaring. Máár; een slechte ervaring die goed en adequaat wordt opgelost, wordt nog eens twee keer sneller gedeeld. Daarom geven wij hieronder 7 tips voor een optimale klantenservice!

1. Wees bereikbaar

Bereikbaarheid wordt tot één van de belangrijkste kernmerken van een goede klantenservice gerekend. De klantenservice moet makkelijk (en snel!) te bereiken zijn. Geen lange wachttijden aan de telefoon dus. In dit geval zijn het vaak de digitale kanalen die de oplossing bieden met een app-service of chatfunctie (lees hier onze blog over de waarde van de live chatfunctie).

2. Kies niet alleen voor digitaal

Uit onderzoek blijkt dat een directe, persoonlijke ervaring helpt om de loyaliteit van de klant te verhogen. In dit geval is de mogelijkheid om naar een winkel te gaan of te bellen dus een goede aanvulling op het digitale gedeelte.

3. Persoonlijke benadering

Om nog even door te gaan op het persoonlijke aspect; mensen vinden het fijn om herinnerd te worden. Noem een aantal keer de naam van de klant tijdens het gesprek. Zorg er daarnaast voor dat er een duidelijk dossier is per klacht, zodat de klant een eventuele volgende keer niet weer het hele verhaal hoeft uit te leggen.

4. Maak oprechte excuses

Bied, wanneer er iets fout is gegaan, eerst oprechte excuses aan namens het bedrijf. Een klant voelt zich graag gehoord en begrepen en zo kun je eventuele spanningen direct verminderen.

5. Kom snel in actie

Probeer een probleem zo snel mogelijk op te lossen. Wanneer dit niet direct kan; laat de klant weten wanneer hij/zij een reactie van jou kan verwachten. En zorg dat je je daar ook aan houdt.

6. Luister echt naar je klant

Hoe meer problemen je tegenkomt, hoe meer oplossingen je vindt. Luister goed naar je klant, zodat je er precies achter komt wat de kern van het probleem is. En een probleem dat bij de klantenservice terecht komt, is een probleem van het hele bedrijf. Niet alleen van degenen die achter de knoppen zit. Pak het probleem dus als een team aan.

7. Blijf professioneel

Vooral in deze digitale tijd waarbij alles op internet staat, kan een kleine misstap al fataal zijn voor de reputatie van jouw bedrijf. Voor de hand liggend, maar zeker niet onbelangrijk: blijf altijd professioneel en beleefd. En een laatste tip: verander aan het eind van het gesprek “Alstublieft!” in “U ook bedankt!

Meer blogs lezen? Bekijk ons overzicht!

Bronnen: Sprout, F-Facts, Casengo

Loading...